Hygiëne: Sleutelpunt voor het bereiken van een goede melkkwaliteit
In een melkveebedrijf is het melken de belangrijkste activiteit. Het is essentieel om de melkverontreiniging tot een minimum te beperken om te voldoen aan de hoge eisen van de consumenten. Hiervoor moet een melkroutine worden vastgesteld die door alle medewerkers moet worden gerespecteerd om het aantal gevallen van mastitis (die economische verliezen veroorzaken) te verminderen.
Mastitis is een ontstekingsreactie van de melkklier die leidt tot een toename van de somatische cellen (door de aanwezigheid van pathogenen) en kan leiden tot verlies van de functionaliteit van de klier. De ontsteking treedt op als gevolg van stoten, de aanwezigheid van pathogenen en/of toxines in het klierweefsel. Vanuit infectieus oogpunt wordt mastitis onderverdeeld in omgevingsfactoren (veroorzaakt door slechte reiniging van de tepels, niet afdichten ervan, bij het drogen van de koeien) en besmettelijke factoren (aanwezig in de melk en in de melkklier en wordt overgedragen tijdens het melken).
Om de incidentie van mastitis te verminderen, moeten de volgende overwegingen in acht worden genomen:
-
Hygiëne van de veestallen: de veestallen en de bedden moeten schoon, droog en vrij van organisch materiaal zijn, zodat de achterpoten en de uier schoon zijn.
- De medewerker moet wegwerphandschoenen en schone kleding dragen. Als de handschoenen tijdens het melken vuil worden, moeten ze worden vervangen.
Uierhygiëne: voor het melken moeten de tepels worden gereinigd. Het wordt niet aanbevolen om water te gebruiken voor reiniging, omdat dit vuil en bacteriën naar de tepelpunt kan slepen. Als water wordt gebruikt, moet de daaropvolgende droging zeer zorgvuldig gebeuren. Als er schuim wordt aangebracht, moeten ze na gebruik worden gedroogd met een papieren of droge katoenen handdoek. Het gebruik van handdoeken is individueel. De eerste 2-3 stralen melk moeten worden weggegooid, omdat deze de hoogste bacteriële lading hebben en het mogelijk maken om mastitisgevallen te detecteren. Om dit te detecteren, kan de Californische test worden gebruikt.
Bron: https://www.buscagro.com/detalles/Guia-practica-para-el-control-de-mastitis-en-vacas-lecheras_73891.html
Na het melken blijft de sluitspier gedurende korte tijd open. Daarom wordt aanbevolen om een post-melkafdichtmiddel te gebruiken dat naast het afdichten, de uier hydrateert en kloven voorkomt.
- Overmatig melken moet worden vermeden om de integriteit van de uier te behouden.
- De melkfilters moeten worden gecontroleerd. Hiermee kan mastitis en vuil op de uiers worden waargenomen.
- De melkstal moet schoon zijn en ontworpen zijn met materialen die gemakkelijk kunnen worden gereinigd en gedesinfecteerd.
Na het melken moet de melk correct worden behandeld. Het moet een koude keten volgen vanaf het melken tot aan consumptie. De melkopslagruimte moet schoon zijn. De opslagapparatuur moet van geschikt materiaal zijn, correct gekoeld zijn (afhankelijk van de ophaalfrequentie) en correct worden gereinigd (bij voorkeur direct na het melken).
Advies van Comercial Mida
Er wordt aanbevolen om dagelijks dezelfde melkroutine te volgen. In geval van wijzigingen moet deze worden aangepast. De incidentie van mastitis moet tot een minimum worden beperkt door de nadruk te leggen op hygiëne om onnodige economische verliezen te voorkomen.