In de tijd waarin we leven is een goede productafbeelding essentieel bij het introduceren van een product op de markt, daarom zijn details zoals presentatie, uitstraling of verpakking essentieel om de verwachte economische resultaten te behalen.
Deze regel is niet vreemd aan de groente- en fruitmarkt, daarom doen duizenden boeren elke dag hun best om ervoor te zorgen dat hun producten voldoen aan optimale kwaliteitsnormen. Een van de meest voorkomende schade en die de kwaliteit en waarde van bepaalde vruchten beïnvloedt, is de zogenaamde barst of spleet.
De barst of spleet in bepaalde vruchten wordt gekenmerkt door het barsten van de schil van de vrucht aan de zijkant, bovenkant of onderkant. Deze spleet, zoals we hebben aangegeven, leidt tot een vermindering van de waarde van het product, dus het vermijden ervan is van cruciaal belang.
Dit fenomeen doet zich voor tijdens regenval als gevolg van de hoge concentratie van vaste stoffen in het binnenste van de vrucht, voornamelijk suikers, in tegenstelling tot wat er gebeurt met het water dat erop valt en probeert naar binnen te dringen om de concentraties gelijk te maken. Deze situatie veroorzaakt een toename van de druk in het binnenste van de vrucht en wanneer deze hoger is dan de elastische capaciteit van de schil, barst de vrucht.
Maatregelen om barsten te minimaliseren
Een goede manier om barsten in de vrucht te voorkomen, is het verwijderen van overtollig water door transpiratie, wat kan worden bereikt door een optimale zuurstofcirculatie in de kroon van de boom met een goede snoei. Aan de andere kant kan een hoge luchtvochtigheid ook dit fenomeen bevorderen, dus het is raadzaam om geleidelijk en regelmatig water te geven, dat wil zeggen, vermijd langdurige irrigatie in periodes na droogte, omdat dit een abrupte groei van de vrucht kan veroorzaken en de zogenaamde barst kan veroorzaken.
Behandelingen tegen barsten
- Gebruik van Calciumchloride
Toepassing van dit compound door verneveling voordat de regen eindigt in een applicatie en in concentraties rond de 3%, dat wil zeggen tussen 300 en 500g per 100L.
Deze behandeling, in tegenstelling tot de vorige, wordt preventief uitgevoerd op de gewassen en bestaat uit twee of drie toepassingen. Sucrose-ethers zijn chemische verbindingen op basis van natuurlijke vetzuren die een transparante film op de vrucht genereren die fungeert als een fysieke barrière, waardoor direct contact van water met het oppervlak van de vrucht wordt voorkomen.
Dit is de meest effectieve methode om barsten in fruit te voorkomen, omdat de bedekking een effect genereert dat lijkt op dat van een kas, waardoor de ontwikkeling van krachtigere scheuten mogelijk is. Bovendien maakt het mogelijk om de oogst ongeveer 10 dagen te vervroegen. Wat betreft het gebruik, zullen plastic bedekkingen ongeveer vijf keer hergebruikt kunnen worden.